Ma Andrea névnapja van, holnap Emma napja lesz.

Mai dátum: 2024 április 18.

A A A

Az Izgő-mozgó tehetségműhely programja a 2021-2022. nevelési évben az NTP-SPEC-21 tehetséggondozó pályázat támogatásával valósult meg. Intézményünkben a mozgásfejlesztés kiemelt szerepet tölt be. Az óvodai testnevelés mozgás anyagának feldolgozása mellett, a labdatechnikai elemek gyakorlása is kiemelt terület. Az óvoda alapozó tevékenységére építve az általános iskolánkban a labdajátékok, ezen belül a kosárlabda, megismertetése, gyakorlása történik a mindennapos testnevelés keretében.

A pályázat támogatásával megvalósult programok:

  • Tehetséggondozás, tehetségazonosítás címmel Dr. Mező Ferenc pszichológus tartott előadást mely segítette a tehetségműhelyekbe a gyermekek kiválasztását. Az előadáson 35 pedagógus vett részt.
  • A tehetségazonosítás után a kiválasztott 14 gyermek számára heti két alkalommal valósult meg a mozgásfejlesztés. A foglalkozásokon a nehezített, változott körülmények között óvodai mozgásanyag és a megismert labdatechnikai elemek összekapcsolt formában kerültek gyakorlásra.
  • Szakmai bemutató/filmfelvétel a régióban dolgozó óvodapedagógusok számára. A foglalkozáson a gyermekek bemutathatták, hogy a labdatechnikai elemeket hogyan tudják alkalmazni, összekapcsolni szabad választásuk szerint.
  • Három alkalommal kerékpártúra szervezése tavasszal, mely során a mozgáskoordináció mellett jelentősen fejlődött a gyerekek állóképessége is.
  • Rekreációs kirándulás a tehetségműhelybe járó gyermekek és szüleik számára a pályázatból teljeskörű támogatással. A program részeként a fürdő füves területén vidám mozgásos játékokkal melegítettek be a családok. A fürdő benti medencéiben folyatódott az önfeledt játék víz alá merüléssel, fogócskával, úszólapokkal, labdákkal. A szülőkkel szervezett közös játékok segítette a baráti kapcsolatok alakulását a gyerekek és a családok között is.

A program megvalósításával minden gyermek önmagához, saját fejlettségéhez képest kapott lehetőséget képességei kibontakoztatására. A mozgásalkalmakon szerzett tapasztalatok eredményeként a tehetségműhelybe járó gyermekek biztonságosan használják a tornaszereket, mozgásuk összerendezettebb, biztosabb lett. A pályázat lehetővé tette tornaszerek, tornaeszközök beszerzését, mely segítette a mozgásfejlesztés megvalósítását.

A résztvevő gyermekek sikerélményekhez jutottak, mely kihat a többi képességterületre, kitartóbbá váltak, jobban tudnak megfigyelni, társaikhoz könnyebben alkalmazkodnak. Iskolába lépve magabiztossá válik mozgásuk, könnyebben feloldódnak a megismert mozgásformák ismeretében.

A szülők programba bevonása által nagyobb betekintést kaptak az óvodában folyó nevelő, fejlesztő tevékenységéről.