Ma György névnapja van, holnap Márk napja lesz.

Mai dátum: 2024 április 24.

A A A

A digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezés központú, komplex tehetséggondozó program megvalósítása.

 

Az intézményünkben nagy hagyománya van a „Lila fecskék” néven működő térbeli-vizuális tehetségműhelynek. A tehetséggondozó programba részt vevő gyerekek egy alkotói közösség tagjaivá válnak. A műhelyfoglalkozások során különböző képzőművészeti technikákkal ismerkedhetnek meg, valamint olyan hagyományőrző szakemberekkel találkozhatnak, akik bemutatják szakterületüket, ezzel is bővítve a gyermekek ismeretanyagát. Az így szerzett komplex ismeretanyag felhasználásával saját alkotásokat hozhatnak létre.

Ebben a nevelési évben a „Lila fecskék” világkörüli útra indultak, hogy megismerjék a világ népeinek kulturális sokszínűségét digitális technika (tablet, internet) segítségével. A gyermekek a világról családi utazások során, vagy képernyőkön keresztül sok információt szereznek. A program segítette ezen ismeretek rendszerezését, saját elképzeléseik kiteljesedését, valamint egymás inspirálásását, kreativitásuk kiteljesedését.

A témák feldolgozását a képzeletbeli utazás megtervezésével kezdtük el, ezek után pedig a Föld kontinensein kalandozva számos technikával ismerkedhettek meg a gyerekek. A képzeletbeli utazásunkhoz járművet is készítettünk, melyet mozaik technikájával díszítettünk. Az inspirációt pedig Antoni Gaudi díszítő technikája adta. Utunk során felfedeztük Észak- és Dél – Amerika őslakosainak kultúráját. Először az Indiánok egyik jelképével a totem oszloppal ismerkedtek meg, majd gyapjúfonalból el is készítették saját totem figurájukat. A gyapjú másik felhasználási módjával is találkozhattak. A nemezelés technikájának bemutatása után nemezlabdát készíthettek a gyerekek, a labda készítése közben ismereteket szerezhettek Dél – Amerika egyik jellegzetes állatáról az alpakáról.

A kalandozást Afrikában folytattuk, ahol a lemenő nap fényében az afrikai állatok sziluettjét csodáltuk meg, és meg is festettük. Ausztráliában a bennszülöttek hagyományos díszítő technikáját tableten figyelhették meg, majd saját elképzelés alapján díszítették ki Ausztrália őshonos állatait, és a bennszülöttek hagyományos fegyverét a bumerángot. Utazásunkat Ázsiában fejeztük be, ahol a papírmerítés különleges technikáját próbálhatták ki a gyerekek és változatos gyöngyékszereket készíthettek egy lokálpatrióta népi kismester segítségével, aki változatos ötletekkel látta el a tehetségműhelybe járó gyerekeket.

Év végén kiállítás zárta a programot, ahol megcsodálhatták a gyerekek által készített alkotásokat az érdeklődők. A tehetségműhelybe járó gyerekek nagy lelkesedéssel mutatták be a kiállításon látható műveiket a csoporttársaiknak, óvó nénieiknek és szüleiknek. A program megvalósításához a forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Program keretében kíírt „A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetség-kibontakoztató programjainak támogatása” pályázaton elnyert 500000 Ft összegű támogatásból biztosítottuk.

 

Sulyan Eszter
műhelyvezető óvodapedagógus