Ma Márk névnapja van, holnap Ervin napja lesz.

Mai dátum: 2024 április 25.

A A A

Óvodánk „örökös zöld” óvodaként minden évben kiemelten kezeli a környezeti jeles napokat. A természet és a környezet szeretetére és védelmére, a hagyományok ápolására neveljük óvodásainkat.
A környezetre figyelő, egészségét óvó magatartás megalapozását és fejlesztését a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve „zöld”programok szervezésével kívánjuk megteremteni. Mindezeket az évszakokhoz, és a jeles napokhoz igazítva.

Szeptemberi projektünket a „Szemét vagy hulladék” címmel terveztük, melyben kiemelt szerepe volt a Takarítási világnapnak. (szeptember 23.) A projektben vizsgáltuk az újrahasznosítás megvalósításának lehetőségeit. Csoportjaink saját szokásaikra építve változatos tevékenységek sokaságával valósították meg projektet. A kisebb gyerekek hulladékból készült játékokkal ismerkedtek, míg a középső és nagycsoportos gyerekeink, a hulladékokból barkácsoltak különféle játékokat és eszközöket.

Mesék, versek által ismerkedtek az újrahasznosításról, a szemét szállításról. A környezeti szemlélet megalapozását segítve, szelektív hulladékgyűjtés fontosságát kiemelve válogatták az üveg, papír, bio és szemét hulladékokat. A gyerekek betekintést nyertek a komposztálás folyamatába, ismeretet szereztek a komposzt fogalmáról, hasznosságáról.

Meglepetésként, az udvaron megrendezett „Kezes-lábas játszóház” nyújtotta a legnagyobb élményt óvodásaink számára, amelyben az átalakított kerékpárok segítségével kártyát kevertek, autópályát működtettek, zenét hallgattak vagy daruval válogattak hulladékot. A gyerekek élmények sokaságával fogadták a szülőket ezen a délutánon.

Óvodánk közös projekt feldolgozásával, az „örökös zöld” óvoda szemlélet megerősítését, az ember és természet megbonthatatlan egységét, környezetvédelem fontosságát, és a környezettudatos magatartás gyakorlását segítette elő.

 

Demjénné Jónás Klára
szakvezető óvodapedagógus