Ma Csongor névnapja van, holnap Rudolf napja lesz.

Mai dátum: 2024 április 16.

A A A

Ki ne járt volna már a Szarvasi Arborétumban, a híres Pepi-kertben? A GFE Szarvasi Gyakorlóóvodásai minden bizonnyal többször is ellátogattak már ide. Most a „Kisfürkész” tehetségműhely kis kutatóival barangoltunk itt, hogy egészen más szemmel nézzük, vagyis inkább LÁSSUK az élővilágot. Kugyeláné Décsei Mónika segítségével az állatok jelenlétére utaló nyomokat kerestünk nagyítókkal, bogárnézőkékkel, kis csipeszekkel felszerelkezve. Rögtön a bejárathoz közel vakondtúrások állítottak meg bennünket. Nagyítóval kifürkésztük, hogy milyen betegség támadta meg a gesztenyefákat: jól látszottak az aknázómolyok. Nem hagytuk üresen a madáretetőt sem. Mónika néni kincses dobozából számtalan állati nyom került még elő, melyeket mind megvizsgálhattunk, kézbe vehettünk. Lórinak nem tudtunk olyan kérdést feltenni, amire ne tudott volna válaszolni. Izgalmas kis csontokat és koponyát rejtett a bagolyköpet és pihe-puha tapintású volt a madárfészek. A darazsak fészke is előkerült, természetesen üresen. Ehhez kapcsolódóan mindenkinek volt élménye.

Ha már ott jártunk, nem hagyhattuk ki az emukat sem. Azonban egy kis csintalan erdei egér minduntalan magára vonta a figyelmet, mígnem eltűnt föld alatti járatában. A visszafelé vezető úton az őzikék nyomát fedezhettük fel a megrágott levelű fák képében.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” pályázaton elnyert 800000 FT összegű támogatás részeként valósulhatott meg.

 

Szalbotné Kovács Mária
műhelyvezető óvodapedagógus, programkoordinátor