Ma Gellért névnapja van, holnap Eufrozina napja lesz.

Mai dátum: 2023 szeptember 24.

A A A

Igazán izgalmas kalandokat élnek meg a GFE Szarvasi Gyakorlóóvoda „Kisfürkész” tehetségműhelyébe járó gyermekek.

Szeptember 22-én délelőtt a Körös-partra látogattak el, ahol egy mozgó laboratórium várta őket. A Dunavirág Vízibusz egy mobil vízvizsgáló állomás, ahol a kicsik játékos és interaktív formában ismerkedhetnek a vizes élőhelyekkel.

Sevcsik András környezeti nevelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Hiúz Ház Látogatóközpont vezetője, a gyerekek „Bandi bácsija” nagyon humoros, játékos formában ismertette meg velük a vízi élővilágot. Saját maguk meríthették meg szűrőiket a Körös vizében, s a látszólag „élettelen” vízből megannyi apró élőlény került elő, hatalmas üdvrivalgások közepette. A néha szabad szemmel alig látható vízi lényeket egy mikroszkóp és egy óriási monitor segített mindenki számára láthatóvá tenni. Érdekes történetekből sem volt hiány. Bandi bácsi mindenről tudott valami izgalmasat és vicceset mondani. A vízicsigák, csíbor, tanúrák, cifra rák és szitakötő lárvák mellett a gyerekeknek sikerült fogniuk tarka gébet és egy szélhajtó küszt is. Zalán olyan bátor volt, hogy kipróbálta, milyen egy élő rák-fülbevalót viselni.

S, hogy a címbeli hódra is visszatérjek, Bandi bácsi azt is „életre keltette”. Sok érdekességet mesélt róla, a gyerekek megsimogathatták a bundáját, miközben azt is kipróbálhatták, hogyan is úszik a víz alatt. „Van-e közöttetek olyan, aki be tudja zárni az orrát a víz alatt?” – hangzott a kérdés. Lelkes próbálkozások következtek, s – láss csodát – volt, akinek sikerült! „Úgy látom, minden csoportban van egy-két olyan gyerek, akinek valószínűleg hód volt a nagypapája”. Hatalmas nevetés volt a gyerekek reakciója.

Délután izgatottan mesélték értük jövő szüleiknek az emlékezetes élményeket.

A programban a „Kisfürkész” csapathoz csatlakoztak a Gyakorló nagycsoportosai is, így a programon részt vehettek a Tulipán, a Szamóca és a Búzavirág csoportos gyermekek is.

A forrást az az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” pályázaton elnyert 800000 FT összegű támogatásból biztosítottuk.

 

Szalbotné Kovács Mária
műhelyvezető óvodapedagógus, programkoordinátor