Ma Emma névnapja van, holnap Konrád, Tivadar napja lesz.

Mai dátum: 2024 április 19.

A A A

Csillogó szemek, izgatott cselekvési- és tudásvágy, nyitottság, a természettudományok iránti fokozott érdeklődés, aktivitás. Többek között ezek jellemzik azokat a gyermekeket, akik a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóóvodája „Kisfürkész” tehetségműhelyének palántái.

A „Kisfürkész” tehetséggondozó program célja, hogy rendszeresen szervezett foglalkozásokon lehetőséget biztosítson a természettudományos érdeklődésű és e területen kiemelkedő képességet mutató gyermekek aktív, játékos cselekedtetésére. Egyszerű, gyermekek számára is elvégezhető kísérletekkel biztosítja a gyönyörködtetést, a jó játékot, mindemellett megismerteti a természet titkait, törvényeit, megérthetik alkalmazásukat a hétköznapi életben, mely megalapozza tudományos ismereteiket. A négy ősi elem: a tűz, víz, föld, levegő mindig is foglalkoztatja a gyermekeket, ezen kívül a növények, állatok életkorukból adódóan is közel állnak hozzájuk. A nevelési év folyamán konkrét tapasztalatot szereznek az egyes anyagok különböző reakciójáról, arról, hogy milyen törvények uralkodnak az őket körülvevő világban, valamint helyszíni tapasztalatszerzéseken vehetnek rész. Így bonyolult magyarázatok nélkül is, az élményeken keresztül kiválóan szemléltethetők az összefüggések.

Kihasználva a jó időt, elsőként egy műhelyfoglalkozás keretében a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Állatparkjába látogattunk el, ahol interaktív állatbemutatáson vehettek részt a gyerekek. A vaddisznók, a gímszarvasok, a dámszarvasok és az európai bölények látványetetése közben a bátrabbak maguk is odaadhatták az eleséget az állatoknak. Ez minden bizonnyal olyan élményeket biztosított számukra, melyek megalapozzák a természethez fűződő pozitív érzelmi viszonyulásukat. Lehetőségük nyílott egyéni tapasztalataik, korábbi élményeik társaikkal történő megosztására is.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” pályázaton elnyert 800000 FT összegű támogatás részeként valósulhatott meg.

Hamarosan híradással leszünk újabb izgalmas programjainkról.

 

Szalbotné Kovács Mária
műhelyvezető óvodapedagógus, programkoordinátor