Ma Konrád, Tivadar névnapja van, holnap Konrád napja lesz.

Mai dátum: 2024 április 20.

A A A

Felnőttek, gyerekek, egyaránt nagy izgalommal várták az őszi erdei tábor kezdetének napját. A verőfényes nyári napsütésben, mégis az ősz jegyeit kémlelve érkeztek meg faházaikba a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda óvodásai.

A tábor növényvilága teljesen lenyűgözte a gyerekeket, leginkább azokat, akik most először csatlakoztak a táborozók csapatához. Első nap az ovisok nagy izgalommal foglalták el szobáikat, pakoltak, berendezkedtek és az óvó nénikkel közösen megalkották tábori szabályainkat. A csoportok heti programja bár különbözött, mégis a természet közelségéről, szeretetéről, tiszteletéről és a „benne élésről” szólt.

A Panda csoportos gyermekek napjait az erdei óvoda ismét sok érdekes élménnyel gazdagította. 

Programjaik a madárbarát óvoda jegyében teltek. Kihasználva a csodálatos késő őszi időt, kerékpártúrákat tettek távolabb lévő környezetükben és megfigyeléseket végeztek a madár élővilágban. Körös Maros Nemzeti Parkban madárgyűrűzésen vettek részt egy szakember segítségével.  Kifeszített hálóba berepült madár lábara tettek gyűrűt és nagyon sok új ismerettel lettek gazdagabbak a gyermekek a madarakról tartott tájékoztatón. Nagyon nagy élmény volt gyermeknek és felnőttnek egyaránt. A komphoz kerékpároztak, hogy megfigyeljék a vízben és vízparton élő madárvilágot, és ha már a kompnál voltak  akkor felszállhattak rá és átutazhattak a túl partra. A gyermekek többsége még sosem utazott kompon és ez is egy nagyon szép élmény volt a hét során. A táborban papírsárkányt készítettek és azzal játszottak a kellemes őszi szélben.

A Cseresznye csoportos gyermekek is minden alkalommal nagyon várják az erdei tábort. Ez alkalommal a víz és a vízpart élővilágával ismerkedtek. Horgásztak igazi horgászbottal és halat is fogtak. Kirándultak az állatparkban, ahol a vízparton fészkelő madarakkal ismerkedtek meg. Fáradalmaikat az állatpark játszóterén “pihenhették ki”. Természetesen nekik sem maradhatott ki egyik kedvenc tevékenységük, a sárkányeregetés sem.

A Búzavirág csoport második alkalommal tartózkodott az erdei táborban, ezért már ismerősen vették birtokba a faházaikat, a tábor területét.

A hét folyamán a ragyogó napsütéses őszi napokon felfedezték a tábor élővilágát, honos fáit, terméseit. Környezeti játékokkal, játékos tapasztalatok által gazdagodtak, ismerték meg a természet, a környezet szépségét, értékét. Megtöltötték kincses dobozaikat a természet által elengedett kincsekkel és emlékül vitték magukkal a táborból a „talpalatnyi természetet” a talpuk alatt talált kincseket, kis színes papír talpakra ragasztva.

Folyamatosan keresték a” kicsi szépet”, miközben kiválasztották a „Mi” fánkat, aminek megbecsülték, megmérték vastagságát, és átölelve meghallgatták üzenetüket.

A hét folyamán termések nevét viselő csapatokká alakultak, ahol az együttműködést, egymásra figyelést gyakorolták.

Jó volt a szabad levegőn futkározni, tornázni, botokat gyűjteni, fára mászni. Képzeletben utaztak vonattal, lóháton az ismert mondókák, versek segítségével, de a tölgyfa tövében meghallgatták a büszke tölgyfáról szóló mesét is.

Túrázásaink során láttak nyuszit, kergettek pillangót miközben hosszan gyalogoltak,

A Tulipán csoport hétfő reggel a már ismert tábori szokások felelevenítése közben önfeledten próbálta ki a hozott járműveket, melyekkel a hét folyamán, biciklitúrán vettek részt. A Körös- Maros Nemzeti Park élővilága lenyűgözte a vegyes korosztályú csoportot. A  Kacsaetetés és parkban élő állatok megismerése után jól esett kikapcsolódni a játszótéren. A tábor lehetőséget adott a helyi növényvilág megismerésére, termések gyűjtésére, mely termésekből izgalmas dolgokat barkácsolhattak a gyermekek és gesztenyeállatkáikat boldogan mutatták meg szüleiknek. Bogár világ nagyítóval történő felfedezése izgalmas kaland volt mind a kisebbek mind a nagyobbak számára, de természetesen az önfeledt labdázás, fogócska, bújócska sem maradhatott el.

A gyerekek, élményeiket mindennap megfogalmazták és elmondták szüleiknek:

„Az erdei óvoda a leges legjobb, mindennap ide szeretnék jönni.’ Majd ismét jövünk, tavasszal.

Dr. Budai Viktória óvodapedagógus