Ma Gedeon névnapja van, holnap Auguszta napja lesz.

Mai dátum: 2024 március 29.

A A A

Utaztattál már tarka lepkéket kerékpáron? Vágtattak már előtted karnyújtásnyira fürge őzek? Megállásra késztetett már egy úton átaraszoló teknős? Nos, ha nem, akkor te nem jártál még a Gyakorlóovisokkal Erdei óvodában. Május közepén erdei táborozáson vett részt a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda. A változékony idő ellenére a rengeteg program kiváló hangulatban zajlott.
Óvodánk legnagyobbjai, a Szamóca csoportosok erre a hétre kerékpáros túrákat terveztek. Láthatósági mellényben, hátukon hátizsákkal, két keréken fedezték fel a tábor környékét és távolabbi helyekre is elmerészkedtek. A komphoz vezető úton, majd tovább kerekezve a gáton tapasztalhatták meg a természet eme csodáit, miközben tapasztalatokat szerezhettek a biztonságos közlekedésről. Nagyon sajnálták, hogy óvodásként ez volt az utolsó táboruk. Bár egyikük megjegyezte, hogy ez nem igaz, mert a gyermekével is ide fog majd járni…A legkisebbek, a Búzavirág csoportos és a Tulipán csoportos gyermekek még nem gondolják, hogy egyszer számukra is elérkezik majd az utolsó erdei tábor, hiszen ők ezalkalommal először látogattak el a táborba. A Búzavirágos kicsik ismerkedtek a táborral, a tábor szokásokkal. Nagyon jól érezték magukat, hiszen ha esett, ha sütött a nap, akkor is jót tudtak fürkészni, játszani, együtt lenni, barátságokat kötni. Nagy élmény volt az első közös hajó utunk is. Élvezték a nagy teret, rácsodálkozhattak a fűben, fában megbújó élőlényekre a nagyító, és távcső segítségével. Jót gyűjtögettek a faházak körül, imádták a girbe- gurba botokat, a makkokat, és köveket, ami egyben jó játékeszköz is volt. Jó mókának tűnt a papírsárkány készítése, ami aztán jól repült a tavaszi szélben! A Tulipán csoportosok főként a tábor páratlan természeti értékeit fedezték fel. A tábor területén gyűjtött bodzavirágból hűsítő bodzaszörpöt készítettek és a rengeteg játék mellett szívesen vizsgálódtak nagyítóval a fűben. Sok információt és tapasztalatot szerezhettek a gyermekek az egy hét alatt.
A panda csoportos gyermekeknek nagyon jó hangulatban teltek az erdei óvoda napjai. Nem zavarta meg az eső sem a gyermekek lelkesedését, a szabadban való játékot, fürkészést a fűben. A gyermekekkel hajóztak a Körös folyón, megfigyelték a víz és a part élővilágát. Beszéltek a víz hasznosságáról és esetleges ártalmairól is. A gyűjtött csigaházakból szélcsengőt készítettek, amelyeket színesre festettek, egyéni elképzeléseik, ötleteik, díszítő elemei jelentek meg a csigaházakon. A természeti séták és kerékpár túrák alkalmával tájékozódhattak a tábor és közvetlen környezetünkben lévő épített környezetünkkel. Megfigyeltek téri irányokat, és a térben való tájékozódást, tájékozódási pontokat erősítettek meg a gyermekekben az óvodapedagógusok. A kerékpár túra egyik helyszíne a Körös- Maros Nemzeti Park volt. A Látogató Központban egy nagy játszópark van, amelyet a gyermekek nagy örömmel vettek birtokba, ahol kipróbálták ügyességüket, bátorságukat, kitartásukat a jobbnál jobb játékeszközökön.  Az Alma csoportos gyerekek az őszi erdei óvodánál már csak a tavaszit várják jobban. Minden évben nagy izgalommal tölti el őket a táborba való beköltözés, a helyszín újra felfedezése. Az önfeledt jàtéké a főszerep a szabadban. Az időjárás szeszélyessége befolyásolta tervezett programjainkat, de egy kis újra tervezéssel, határtalan sok jókedvvel, kíváncsisággal és kalandvággyal bejàrtuk az Erzsébet liget minden szegletét, az Állatparkot és a Mini Magyarországot. A Cseresznye csoportos gyermekeket az eső sem tántorította el céljuktól, hogy ellátogassanak a Körösvölgyi Állatparkba, ahol sok érdekes állatot ismerhettek és csodálhattak meg. Ezen kívül lehetőségük adódott lovaskocsival közlekedni, és egy hajókirándulás során megcsodálhatták a Körös menti természet szépségeit. Idejük további részében pedig felfedezték a tábor teljes területét, ahol vizsgálódtak, bogarásztak, sportoltak. A tavaszi erdei tábor nemcsak gyermekeinknek jelentett kikapcsolódást, élményszerű tanulást, de a kísérő nevelők is lehetőséget kapnak a kötetlenebb formában történő élménnyújtásra, együttlétre.
Volt ebben az öt napban eső, napsütés, kabát, rövidujjú, fagyi, meleg tea, labdázás, bújócska, kiadós séta, pihenés, minden, ami egy erdei ovihoz elengedhetetlen. Lauder Kemping, ősszel újra jövünk!

Köszönjük a lehetőséget a Lauder Kemping vezetőségének.

Dr Budai Viktória és Hárskuti Evelin óvodapedagógusok