Ma Gedeon névnapja van, holnap Auguszta napja lesz.

Mai dátum: 2024 március 29.

A A A

Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központja és a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda együttműködésében tavaszi módszertani napot  tartottak Szarvason, 2018. április 20-án. A GFF Szarvasi Gyakorlóintézménye, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézménye, kiemelt szakmai feladataként, horizontális tudásmegosztó műhelyként vállalja Békés megye és a Szeged-Csanádi Egyházmegye óvodáinak, iskoláinak módszertani támogatását, továbbképzési alkalmak szervezésével.

A tavaszi módszertani napon harminc fő részére, három műhelyben szervezett bemutató foglalkozást, és tanórát a Gyakorlóintézmény. Az intézménybe érkező látogatói csoportokat Szabóné Nyári Erika, a Békéscsabai POK referense köszöntötte, Simon Nóra főosztályvezető asszony és az Oktatási Hivatal nevében, majd Bíró Gyula igazgató fogalmazta meg köszöntőjét, Dr. Kozma Gábor rektor nevében is, a Gál Ferenc Főiskola, mint a régió főiskolája nevében is. A plenáris előadáson Bíró Gyula főiskolai mestertanár, a köznevelési rendszer átfogó kérdéseit taglalta, különös tekintettel az óvoda-iskola átmenet problematikájára. Az intézmény vendégei ezt követően tanórákat, foglalkozásokat látogattak. A második osztályban Roszik Melinda szakvezető tanító tartott bemutató tanítást „Vásárolj tudatosan, táplálkozz okosan!” a környezettudatosság, a tudatos vásárlás jegyében. A tanulási folyamatban előzetesen megismerkedhettek a tanulók a vásárlási szokásokkal, a termékeken található jelölésekkel, a szavatossági idő fogalmával, a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival. A tanórán a megszerzett ismeretek rendszerezése történt játékos formában, és ismeretbővítésként az egészséges táplálkozás került fókuszba.

Szalbotné Kovács Mária szakvezető óvodapedagógus vezetésével egy projektet valósítottak meg a Szamóca csoport nagycsoportosai, „Legyél Te a legÖkosabb! –nem minden hulladék szemét” címmel. Előzetesen a csomagoló anyagokkal ismerkedtek meg a gyermekek, megismerték a hulladéksziget fogalmát, és „Kuka Manó” is bemutatkozott nekik. A foglalkozás keretében a sok felesleges szeméttől beteggé váló manót gyógyították, segítették a szemét szétválogatásával, és az újrahasznosításban történő részvétellel, melybe még a vendégeket is segítségül hívták, sok szép és értékes alkotás készítésébe.

A Búzavirág csoport kiscsoportosai Fabóné Nagy Andrea szakvezető óvodapedagógus vezetésével a „Színes világ…” című projekt keretében mutatkoztak be, megmutatva a projekt pedagógiai tervezés gyakorlatát. A színek csodálatos világa, varázsa elevenedett meg a foglalkozásban. A „pacák” létrehozása közben ismerkedhettek meg az alapszínekkel, és a kevert színek keletkezését próbálgathatták. A zene segítségével improvizációs mozgásokat végeztek színes kendőkkel.

A bemutató órákat, foglalkozásokat szakvezetői elemzés követte, reflexióval egybekötött folyamatelemzés, illetve tapasztalatok, vélemények cseréje zárta a szakmai napot.

Sz.Zs.

GALÉRIA