Ma Natália névnapja van, holnap Judit napja lesz.

Mai dátum: 2023 december 9.

A A A

-országos szakmai tanácskozás a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében-

2016-ban a GFF Gyakorlóintézménye adott otthont a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) Óvodai Munkacsoportjának XVII. Tavaszi találkozójának. A 22 óvodai oktatóközpont képviselői rendszeresen, minden év tavaszán találkoznak a szövetség vendéglátásra vállalkozó valamelyik intézményében.

2016. április 29-én és 30-án a szarvasi Regionális Gyermekkert Oktatóközpont és befogadó intézménye, a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda adott otthont a kétnapos szakmai összejövetelnek. A tanácsokozás egyik helyszíne a Pedagógiai Kar volt. Erre az alkalomra meghívást kaptak mindazon szakemberek, akik szívügyüknek tartják a környezetpedagógiát, akik a saját munkaterületükön nap, mint nap tesznek a környezettudatos gondolkodás terjesztéséért.

A pénteki program a Gyakorlóiskola 3. osztályosainak köszöntő műsorával kezdődött. A környezetvédelmi szakemberek tanácskozását Ft. Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora nyitotta meg, aki tanácskozás fővédnökeként . Köszöntőt mondott Dr. Lipcsei Imre dékán, főiskolai tanár, és Bíró Gyula igazgató, f.tanársegéd a rendezvénynek helyet adó intézmény vezetője. A tanácskozás megnyitójának köszöntői megfogalmazták örömüket abból az alkalomból, hogy a Gál Ferenc Főiskola és a főiskola pedagógia kara is helyszíne és részese lehet a környezetvédelmi együttműködést erősítő folyamatoknak, hisz ennek a szarvasi képző történetében komoly hagyománya van, amit az is igazolt, hogy a központot alapító gyakorlóintézményi szakvezetők és a környezeti nevelést igazán szívügyének tekintő Mihály Istvánné dr. is a főiskola nyugalmazott docens asszonya is elfogadta a szervezők meghívását.

A délután folyamán a résztvevők Dr. Hanyecz Katalin, a SZIE Szarvasi Arborétum igazgatójának előadását hallgatták meg Szarvas természeti értékeiről, majd a valóságban is megtekinthették az Arborétum csodálatos titkokat rejtő kertjét. A Mini-Magyarország makettpark látványosságával, a Holt-Körösön való hajózás közben ejtette bűvöletbe a vendégeket a páratlan szépségű természeti érdekességekkel. Az estet tanácskozás, táncház és zenés szórakozás zárta.

A szombati nap szakmai programja a helyi Gyermekkert Oktatóközpont több mint két évtizedes munkájának bemutatásával kezdődött, Huszár Istvánné, az oktatóközpont vezetője tolmácsolásában, majd ezt követően Kisné Szalai Edina Öko-kiállításának megnyitásával folytatódott, amelynek a Gyakorlóiskola adott helyet. Az ötletekben, fantáziába, kreativitásban gazdag kiállítást Montvajszkiné Bátor Anna, a Gyakorlóóvoda nyugalmazott szakvezető óvodapedagógusa nyitotta meg. (A kicsik és nagyok érdeklődésére is számot tartó kiállítás 2016. május 12-ig előzetes bejelentés alapján mindenki számára látogatható).

A Gyakorlóintézménybe látogatók a helyi környezeti nevelő munka lenyomatait óvoda-és iskolalátogatás alkalmával meg is tekinthették, melynek egyik színfoltja a Gyakorlóiskola I. emeletén kiállított, újrahasznosított elemekből készült óriásbábok bemutatása volt. A bábokat Gyekiczki Istvánné szakvezető óvodapedagógus, bábszakember, a Süni bábcsoport vezetője irányításával készítette az iskola és az óvoda apraja és nagyja.

A nap további részében a tanácskozás résztvevői a Szarvas környéki terepi tapasztalás és ismeretszerzés lehetőségeit Körömi Krisztina, Körös-Maros Nemzeti Park Körös-völgyi látogatóközpontja igazgatójának tolmácsolásában hallhatták és láthatták az Anna-liget ősi parkjában. A vendégeink, a tanácskozás résztvevői a program végén elégedettségüknek adtak hangot a hatékony és tartalmas programokkal tűzdelt, eseményteli találkozóért. Bízunk benne, hogy a találkozó hozzájárult a környezeti nevelés ügyének továbbviteléért, a szakmai együttműködések folytatásához, Szarvas város országos népszerűsítéséhez, és a Szarvason folyó pedagógusképzés jó hírének megerősítéséhez.

Huszár Istvánné
igazgatóhelyettes, vezetőtanár

GALÉRIA