GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Aktuális híreink

Vissza a hírekhez

"Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!"

-Márton napi vigasságok a Gyakorlóban-

Mire vár ez a sok kisgyerek az óvoda udvarán?
Gáspár lúd érkezett hozzánk Márton napján. Ki is volt Márton püspök? Megtudtuk az eredetmondából, sőt azt is, hogyan kapcsolódik a liba ehhez a jeles naphoz. Élőképpel jelenítettük meg Márton találkozását a koldussal, e naphoz fűződő szokásokról, népi időjárással kapcsolatos megfigyelésekről hallottunk. Gáspár lúd tanított nekünk csujjogatókat, népi rigmusokat. Mivel is tudtuk megajándékozni Gáspárt, a ludat? Hát libával kapcsolatos körjátékokkal, dalokkal.
Nagy volt a bánata Gáspárnak....Elvesztek a tojásai a fészekből. A sok kis óvodás lelkesen kereste, kutatta a libatojásokat bokrok, levelek alatt. Meg is találták valamennyit és óvatosan hozták oda Gáspárnak, hogy el ne törjenek.
Megfejtettük a népi időjárással kapcsolatos rigmusokat, szólásokat. Ezek alapján kemény télre számíthatunk.
Ez a nap régen a szórakozásról, a vigasságról szólt. Követtük a hagyományt... mi is táncházzal zártuk a délelőttöt.
Az analógiás mágiához híven, hogy ne éhezzünk ezek után sem, libazsíros falatkákkal biztosítottuk a következő év bőségét.
Fontosnak tartjuk a hagyományok megismertetését, életben tartását, ápolását. Ez a délelőtt is ezt szolgálta természetesen a szórakozáson kívül.

Mihály Zoltánné
Etnográfus, szakvezető óvodapedagógus

2016-11-14

Tovább az összes hírhez...

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011