GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Aktuális híreink

Vissza a hírekhez

„Milyen világot szeretnénk 2030-ra?”

A „Világ Legnagyobb Tanórája” nemzetközi mozgalmat 2015-ben indította útjára az ENSZ, hogy a fiatalokkal megismertesse a fenntartható fejlődés érdekében megfogalmazott 17 Globális Célt. Ez az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyerekek világszerte egy időben foglalkozhatnak a Földünket érintő legfontosabb problémákkal.

Ebben az évben közel 1 millió tanuló részvételével szeptember 30 és október 4-e között kerültek megrendezésre a rendhagyó órák a világ számos országában, köztük Magyarországon is. Idén a Gyakorló jóvoltából Szarvas is felkerült arra a világtérképre, amelyen azokat a régiókat, településeket jelöli, ahol kiemelten kezelik a környezeti, társadalmi problémákat és fontosnak tartják, hogy a felnövekvő generációt érzékenyítsék a téma iránt.

A GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében mindig is kiemelt figyelmet szenteltünk a környezettudatos nevelésnek a teremtett világ szépségeinek óvására, így nem lehetett kérdés, hogy ebbe a projektbe is bekapcsolódunk. Rendhagyó órák keretében ismertettük meg a gyerekekkel a Globális Célokat, játékokkal érzékenyítettük őket, hogy felismerjék a társadalmi egyenlőtlenségek, igazságtalanságok mibenlétét, megoldásokat kerestünk arra, hogyan tudnánk egy egészségesebb, igazságosabb, boldogabb világban élni 2030-ra.

Miért pont 2030-ra? Mert az a generáció, amely most az iskolapadban ül, 2030-ra már a társadalom meghatározó tényezőjévé fog válni. Pályát választanak, családot alapítanak, döntéshozó szerepbe kerülnek. Ők lesznek, akik majd tehetnek azért, hogy egy jobb világban élhessünk, helyre hozhatják azokat a hibákat (bűnöket?), amelyeket a mostani felnőtt társadalom elkövetett. A héten megtartott foglalkozásokra tehát úgy tekinthetünk, hogy befektettünk a jövőbe, kicsit próbáltunk törleszteni abból a rengeteg adósságból, amelyet a jövő nemzedékkel szemben felhalmoztunk. Reméljük, hogy ők már tudatosabban, átgondoltabban fogják kezdeni felnőtt életüket.

 

Roszik Melinda szakvezető tanító

https://www.facebook.com/124914504297953/videos/533828860684943/

2019-10-05

Tovább az összes hírhez...

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011