GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Aktuális híreink

Vissza a hírekhez

Konferencia a történelmi Magyarország közepén…

A Gál Ferenc Főiskola szarvasi campusa rendezhette a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Az oktatási struktúrák Kárpát-medencei makroregionális együttműködését támogató kutatások – EFOP-3.10.1-17-2017-00002 projekt – zárókonferenciáját. Az együttműködés keretében megvalósuló rendezvény helyszínválasztása nem véletlenül Szarvas városra esett, monda el érdeklődésünkre Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola Képzésfejlesztési Igazgatója. A Nemzetstratégiai Kutatóintézettel még Székelyudvarhelyen történt előzetes tárgyalás arról, hogy Szarvas város, és annak pedagógusképző campusa, a Kar és a Gyakorlóintézmény kiváló helyszíne, és lebonyolítója lenne az egész Kárpát-medencét felölelő kutatásértékelő zárórendezvényének. A külhoni vendégek két napot tölthettek Szarvas városban. A konferencián megjelenteket Babák Mihály polgármester úr köszöntötte, hangsúlyozva a város örömét, hogy tudományos alkalmaknak, rendezvényeknek adhat helyet a főiskolán keresztül a város, és barátként üdvözölte a határon túlról és innen érkező vendégeket, kutatókat, pedagógusokat, a pedagógus szövetség vezetőket. Dr. Péti Márton elnökhelyettes köszöntötte a projekt együttműködő partnereit, az érdeklődő közönséget, és hangot adott annak, hogy öröm számára, hogy olyan helyszínen valósulhat meg a konferencia, amelynek szimbolikus üzenete van, és olyan felsőoktatási intézmény ad helyet, amely a kisgyermek nevelés, az óvodapedagógia és kisiskoláskor pedagógiájának méltán elismert műhelye. Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta a nemzet, és a nemzet egységének fontosságát, és azt az örömét, hogy Békés megye lehet helyszíne a rendezvénynek. Dr. Lipcsei Imre dékán, főiskolai tanár, Ft. Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök üdvözletét adta át, és Ft. Dr. Kozma Gábor rektor konferencia üdvözletét közvetítette. Bíró Gyula, a GFF képzésfejlesztési igazgatója, a projekt zárása apropóján egy társprojekt „nyitását” hirdette meg, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pedagógiai Intézetének 2020-ig tartó programja, és több, mint ezer külhoni pedagógust fogad Szarvas város, Békés megye és Szeged városa, hogy korszerű pedagógiai, pszichológiai, módszertani ismereteket adjon át a programokon keresztül, a nemzeti közgyűjtemények és kulturális programok látogatásával átszőve. A program néhány vonatkozását bemutatta a résztvevőknek, hangsúlyozva a főiskola örömét, hogy az NSKI és kutatói köre a szarvasi főiskolát választották együttműködő partnernek.

A köszöntőket követően előadások következtek, ahol a projekt eredményei kerültek bemutatásra, közoktatási és felsőoktatási kutatások, olyan hangsúlyokat megfogalmazva, amelyek a döntéshozók számára is segítség lehet nemzetpolitikai kérdésekben. A jelenlévő külhoni pedagógus szövetségek képviselői, oktatáspolitikai szakértő bevonásával, kerekasztal beszélgetésen vettek részt. A délután folyamán nemzetrészenkénti kutatási eredmény beszámolók hangoztak el zártkörű kutatói műhelyben, így Székelyföld, Partium és Közép-Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék.

A Gál Ferenc Főiskola a jövőben is több olyan Kárpát-medencei közoktatási, köznevelési, felsőoktatási projektkonferenciát szervez önállóan, vagy a mostanihoz hasonlóan együttműködésben, amely erősítheti az együttműködéseket a hazai és külhoni köz- és felsőoktatási intézmények és társadalmi szervezetek között.

 

Sz.Zs.

2019-07-01

Tovább az összes hírhez...

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011