GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Aktuális híreink

Vissza a hírekhez

Tudományosan a lepelről…

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Campusának két intézménye, a Gyakorlóintézmény és a Pedagógiai Kar együttműködő partnereivel közösen, a Szent Klára Római Katolikus Plébániával, az Ótemplomi és Újtemplomi Evangélikus Egyházközségekkel és a Cervinus Teátrummal szervezte Dr. John P. Jackson fizikus előadását, aki a természettudományos lepelkutatás atyja, világhírű szaktekintélye. Az Egyesült Államokból érkezett előadó egy amerikai kutatócsoport vezetőjeként az eredeti torinói leplet 1978-ban, öt napon keresztül vizsgálhatta, és gyűjthetett róla adatokat. Az adatok feldolgozása, az újabbnál újabb kutatási aspektusok a mai napig vetnek föl a lepellel kapcsolatban kérdéseket, tudományos megközelítéseket. Az előadó Magyarországon, Szegeden a Gál Ferenc Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen, Győrben a Nemzeti Színházban, és Budapesten az Erkel Színházban tart előadást, Szarvas város szintén részese lehetett a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Főiskola jóvoltából az előadás körútnak.

A rendezvény szervezője, Bíró Gyula főiskolai oktató, elmondta, hogy szerették volna Szarvas városba is elhozni az előadót, betekintést nyerni a témába. Az előadó maga elméleti fizikus, általános relativitás elmélettel és kozmológiával foglalkozott, de a tudományos érdeklődése a lepelkutatás révén egyre mélyülve ebbe az irányba fordult. A leplet öt teljes napon keresztül vizsgálhatta, több olyan felvetést megfogalmazva, amelyek ma is a tudományos életben meghatározóak a téma szempontjából. Az előadáson látható volt a tudományos módszer, amit a lepel kutatására használnak, egy másolaton bemutatta az egyébként beazonosított vérmaradványokat, és részletes magyarázatot kaphatott a hallgatóság, hogy a látható képmás nem hozzáadott anyag a lepelhez, hanem kémiai változás, az anyag rostjainak belső színeződése, így kizárt, hogy festve, vagy színezve lenne. Az előadás alapkérdése, hogy a torinói lepel vajon Jézus temetési leple volt-e és mi ezzel kapcsolatban a tudomány álláspontja? A tudomány álláspontját erősíti az is, amit II. János Pál pápa fogalmazott meg, hogy a tudománynak kell megfogalmaznia álláspontját ebben a kérdésben, illetve, hogy mi bizonyítható a tudomány által a lepellel kapcsolatban?

Dr. Jackson és felesége magyarországi körútjukon több megközelítésben foglalkoznak a torinói lepellel,amely segítheti, alapfelütése lehet a lepellel kapcsolatos ismeretek elmélyítésének.

A szarvasi érdeklődő közönség az angol nyelvű és szinkron tolmácsolt előadáson egy szeletét láthatta a kutató munkájának, és kaphatott ihletettséget a további elmélyüléshez.

Sz.Zs.

2018-09-28

Tovább az összes hírhez...

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011