GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Híreink

„A mese örök…"2018-11-19

A „SZARVASÉRT" Alapítvány regionális mesemondó versenyt hirdetett 2018. november 16-ára, magyar mesékből.

„A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök." (Csukás István)

S hogy ez mennyire igaz, azt a versenyen szép számban megjelent ovisok, alsósok, felsősök, középiskolások és főiskolások be is bizonyították.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda alsó és felső tagozatos diákokkal képviseltette magát a mesemondó versenyen. Az alsóból Zelenák Zénó 3. osztályos, valamint Laurinyecz Levente 4. osztályos tanuló mérettette meg magát. A régió 5 településének iskoláiból érkezett mesemondók komoly fejtörést okoztak a zsűri tagjainak! Hosszas tanakodás után Laurinyecz Levente boldogan és büszkén vehette át az I. helyezettnek járó oklevelet és ajándékcsomagot. Zelenák Zénót- a verseny különdíjasaként- szintén elismerő oklevéllel, illetve értékes ajándékokkal jutalmazták.

A felső tagozatosaink is szép eredménnyel zárták a versenyt, a zsűri döntése itt sem volt könnyű. A színes 'mese-kavalkádból' Groditzki Anna Hajnalka 6. osztályos tanuló került ki győztesen, 1. helyezett lett kategóriájában, de nem sokkal maradt le tőle iskolatársa, Bencze Hunor (5. osztály) sem, aki a képzeletbeli dobogó 3. helyére állhatott fel. Az alsósokhoz hasonlóan oklevéllel és ajándékcsomaggal, büszkén térhettek haza.

Ifjú mesemondóinknak és a szervezőknek szeretettel gratulálunk!

Aszódi Márta, Stafira-Lovas Ilona felkészítő tanárok

Pályaválasztási vásáron a nyolcadikosaink…2018-11-19

Novemberben szerte az országban megkezdődtek a középfokú oktatási intézmények pályaválasztási tájékoztatói, nyílt napjai, melyek során a végzős általános iskolás fiatalok bepillantást nyerhetnek az egyes intézményekben kínált képzésekre, szakmákra.

A GFF Szarvasi Gyakorló Általános Iskolája kiemelt figyelemmel követi és támogatja a családokat abban, hogy végzős gyermekeik megfelelő középiskolát válasszanak továbbtanulásukhoz. Ennek keretében a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatalának támogatásával 2018. november 15-én 8. évfolyamos diákjaink is részt vettek az immár hagyományosnak számító kétnapos pályaválasztási vásáron, Békéscsabán, a CsabaParkban.  

A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a középiskolák számára, és megfelelő információt nyújtson a pályaválasztási döntés meghozatalához. A vásáron közel negyven középfokú oktatási intézmény képviseltette magát és próbált olyan bemutatókkal készülni, amelyek felkeltik az érdeklődést intézményük iránt.

A diákjaink kihasználták a lehetőségeket és minden olyan standhoz ellátogattak, ami érdekelte őket, szakmai bemutató foglalkozásokat tekinthettek meg, de rengeteg prospektust, szórólapot gyűjthettek össze, s részt vehettek egyéni konzultációkon is, ami szintén segítséget jelent a döntésben. 

Intézményünk ebben az évben is pályaválasztási "workshopot" szervez, ahol a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a GYSZC Székely Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetői mellett a Békés Megyei Iparkamara szakreferense, pályaválasztási tanácsadója tart majd tájékoztatót az érdeklődő diákoknak és szüleiknek.

 

Tolnai Tímea

"Gyakorló Digitális Suli 2.0"...2018-11-18

2018. november 16-án az 1.A és 1.B osztályosok is kézbe vehették a Gyakorlóintézmény és a Gál Ferenc Főiskola, mint fenntartó ajándékaként azokat az új tableteket, amelyek az otthoni és tanórai tanulás támogatására az online tenulási tér kialakítására szolgálnak.

Az önfiranszírozott fejlesztés keretében a Gyakorlóintézmény minden tanulója rendelkezik saját tablettel.

Az intézmény fejlesztési prioritásai között kiemelten szerepel a digitális tartalomfejlesztés, amelynek egy részét önköltséggel, másik részét pályázati forrásból finanszírozza az intézmény. A tanulói tabletek mellé az elkövetkező hetekben két új interaktív tábla kerül beszerelésre, ezzel minden tanteremünkben interaktív felület áll rendelkezésre.  Pályázati forrásból tíz tanár vehetette át prémium kategóriás 2 in 1 laptopját, illetve három darab prémium kategóriás interaktív tábla került beszerelésre a legújabb kor kihívásoknak megfelelően. E mellett huszonkét darab Samsung 10"-os tablet is beszerzésre került töltőszekrénnyel, ami a tanóriai munkát támogatja.

Az elkövetkező időben hálózatfejlesztési munkák történnek a Gyakorlóintézményben és megérkeznek azok a LEGO eszközök is, amelyek azt a módszertani megújulást támogatják, ami az intézményi munkát modernizálja és a pedagógusképzést támogatja.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézménye a fejlesztései mellett bekapcsolódik az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének Okostankönyv tesztelésébe is az ötödik osztályosaival és tanáraikkal.

Őszikék a GFF Szarvasi Gyakorló Àltalános Iskolájában…2018-11-18

“...Hátán kócos a sok tüske,
megfésülné, de nincs tükre.
Nem nyúl hozzá, így is jó!
Úgy hívják, hogy sündisznó.”

…énekelték a negyedikes lányok óvodánk legnagyobb őszikéinek idei tanévünk első iskolai játszóházán. Nagy szeretettel vártuk erre az alkalomra a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket. A közös éneklés előtt kipróbalhatták az interaktív táblát játékos feladattal, majd Sün Balázs kedves kis verses meséjét is meghallgathattuk. Kézműves foglalkozás keretében készültek kopogtatók, kifestők, katicák kavicsfestéssel, illetve Sün Balázs és testvérei. 

Volt itt ének, mese, rajz, ragasztás, festés, nevetés, beszélgetés, jókedv, és... tánc is. 

Köszönjük minden kedves kisgyermeknek, érdeklődő szüleiknek, hogy ezen a vidám hangulatú őszi délutánon velünk tartottak.

Szeretettel várunk benneteket december 10-én, soron következő játszóházunkba.

“Miután így elbúcsúzott
Fogta magát, elindult
Lába nyomán
Porzott a vén gyalogút.”

Márti és Nelli tanító néni

Óvodába hívogató játszóház a Gyakorlóban…2018-11-18

Jaj de jó, jajj de jó, hívogat a Gyakorló!

November 13-án, kedden került megrendezésre a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda első óvodába hívogató játszóháza.

A játszóház témája a gyermekek körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mese, a Mancsőrjárat.

Ha már mancsokról volt szó, úgy gondoltuk, hogy egy igazi kiskutyával üdvözöljük a leendő kis óvodás kisgyermekeket. A sok simogatástól azonban gyorsan elfáradt a kutyus, így aztán előhívta cimboráit, és megkérte az óvónéniket, hogy kettő bábelőadás erejéig meséljenek még a kiskutyákról. Itt aztán meg is tornáztattuk magunkat, miközben a kutyus segített megerősödni a gyenge cicának.

A délutáni program további részében a kicsik kedvükre nyomdázhattak parafadugó- nyomdával Mancsőrjárat figurákat, majd fáradalmaikat egy kis teával és egy kis nassolni valóval enyhítettük.

Emlékül a gyermekek egy kis Mancsőrjárat figura ujjbábot vihettek magukkal.

Mindenkit szeretettel várunk a következő játszóházunkba decemberben!

Hárskuti Evelin óvodapedagógus

„Mindenik embernek a lelkében dal van…”2018-11-13

November 10-én már 19. alkalommal rendezték meg a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában azt a területi énekversenyt, melyen évek óta részt veszünk intézményünk alsó tagozatos diákjaival. Idén kilenc tanulóval készültünk erre a megmérettetésre.

A verseny célja elsődlegesen az volt, hogy a tehetségesebb gyerekek egy kötelező és egy szabadon választott népdallal ki tudjanak állni társaik, tanáraik elé, képesek legyenek azt megfelelő szöveg- és dallamhűséggel előadni, ezzel szerezve örömet maguknak, és egymásnak. Egy rövid köszöntő után hangulatkeltésként és közös beéneklésként a gyerekek együtt elénekelték a kötelező dalokat, ezt követték a korcsoportok szerinti egyéni előadásaik. A szünetben, amíg a zsűri döntéshozatalra visszavonult, a házigazdák egy kis süteménnyel és teával kedveskedtek nekünk.

A sok gyakorlásnak meglett az eredménye, hiszen a következő eredmények születtek:

  1. osztály: Szlovák Olívia – 1. helyezett

                 Horváth Amira – 3. helyezett

  1. osztály: Urbancsok Kata – 1. helyezett

                 Takács Henrietta – 3. helyezett

  1. osztály: Papp Emma – Különdíj

Köszönöm minden gyermek munkáját, örülök, hogy egy vidám délelőttöt töltöttünk együtt a zene jegyében.

 

Balláné Tóth Krisztina vezető tanár

ENERGIAEGYENSÚLY, TÁPANYAGSZÁMÍTÁS, JÁTÉKOS FELADATOK...2018-11-13

A "Menő Menzák az Iskolában" pályázat keretein belül újabb program valósulhatott meg októberben. A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola minden osztályában, szakkör formájában energia egyensúly és tápanyag tartalom számítását tanulhatták meg a diákok. Megtudhatták, hogy  miből tevődik össze a tápanyag tartalom, mik a jó értékek és hogyan kell kiszámolni az ételek tápanyag tartalmát. Segítségül vettük az energia egyensúly – energia kiszámítási kalkulátort, mindenki táblagépén kiszámíthatta, hogy életkorának és életmódjának megfelelően mennyi energiára van szüksége. Ehhez a www.webbeteg.hu/calc energia holnap kalkulátorait használtuk. Ezután egyéni tápanyagszámítást is végezhettek a diákok a www.webbeteg.hu/keresok/tapanyagtartalom oldalán. A gyermekek a kalkulátorok elérhetőségét nyomtatott formában hazavihették, így családi körben is elvégezhetik az egész család tápanyagigény számítását. Programunk 2 részből áll, első alkalommal megtanulhatták a gyerekek személyre szabottan kiszámolni tápanyagigényüket, második alkalmainkon pedig folytatjuk heti menü összeállításával. A program széleskörű ismeretet nyújt és segíti a prevenciót, hiszen a gyerekeken keresztül a szülőkhöz, családokhoz is eljut az információ.

Az Enegiaegyensúly, Tápanyagtartalom program a Bóbita Alapítvány segítségével, a -"Menő Menzák az Iskolában" EFOP-1.8.5-17-2017-00026 számú projekt keretén belül valósult meg.

Dr Benczéné Kardos Karola - Bóbita Alapítvány

Lampionokkal vonultak a Gyakorló ovisok…2018-11-13

Márton napon a Gyakorló oviban, immár nagy hagyománya van a délelőtti táncházas mulatságnak. Idén is láthattuk, a Gyekiczki Istvánné által betanított élőképes játékot, ahol a Cseresznye csoportos gyerekek eljátszották, hogy Márton hogyan osztotta meg köpönyegét egy koldussal, hogyan rejtőzött el a libák óljába, hogyan találták meg, s hogyan választották püspökké.

Kisebb óvodásaink érdeklődve nézték a megelevenített Szent Márton történetet, és nagy izgalommal fogadták Gáspárt, a liba-bábot, akivel öröm volt együtt csujogatni.

Népi táncházzal, vidám hangulatban zárult a délelőtt.

Pihenés után, délután is folytatódott a Márton napi mulatság. A libauzsonnára érkezett szülők az udvaron köszönthették gyermekeiket. A Cseresznye és Tulipán csoportos gyermekek énekét követően, lámpásokkal vonultunk a Szent Klára templomba. Elöl a gyerekek az óvónénikkel, a szülők, testvérek, nagymamák és bárki, aki szeretett volna lámpásával fényt vinni a szarvasi éjszakába. A jó hangulatú lakoma után lelket melengető érzés volt látni a sok kisgyermek örömét, ahogyan a saját készítésű lámpásaik fényét láthatták a sötétedő város főutcáján.

A templomban az óvodásaink rácsodálkoztak annak szépségére, énekeltek, amit a résztvevők elérzékenyülve hallgattak, majd melegséggel szívükben térhettek haza a megáldott kis lámpások fényeivel.

 

D.T.

Őszi ovikoncert a gyakorlóban…2018-11-13

Hagyományainknak megfelelően megrendezésre került a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Nevelés a Művészetek Eszközeivel pedagógiai programmal működő Cseresznye csoportjában az évszakhoz kötött ovikoncertünk.

Rendhagyó alkalom volt ez, hiszen vendégeket is fogadtunk a csoportunkba, méghozzá a Tulipán csoportos gyermekeket és óvónénijeiket hívtuk meg egy kellemes zenei élményre.

Ezalkalommal a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karáról érkeztek hozzánk óvodapedagógus és tanító szakos hallgatók, akik egy történettel és néhány gyermekdallal örvendeztettek meg bennünket.
A gyermekek nagy örömmel fogadták az előadást, és már várják a következő, téli ovikoncertünket.

 

Hárskuti Evelin óvodapedagógus

Oldalak: 138

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011