GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Híreink

Gyakorlósan, szépen, magyarul...2020-01-24

A magyar kultúra napján, 2020. január 22-én rendezték meg a Városi Könyvtárban nagy nyelvújítónkról, Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyt. Az értő és élvezhető olvasást megkövetelő, számos iskolát magába foglaló területi versenyen 8. osztályos tanulónk, Uhljár Adrienn Petra az előkelő 2. helyet érte el.

A versenyen 1-1 oldal választott és kötelező szöveget olvastak fel a versenyzők, mely szövegekben a figyelem az olvasás és az értelem összefüggésére, a múlt értékeire, a nyelv szépségeire hívták fel a figyelmet. Adri nagyon tehetséges diák, rengeteget olvas, a könyvtár állandó látogatója, emellett rendszeresen ír is, illetve gyakori vendég a gyermekkönyvtárban, ahol kisgyermekeknek szokott felolvasást tartani mesékből. Tudásának méltó elismeréseként vehette át helyezéséért az oklevelet és az ajándékokat!
Felkészítő: Stafira-Lovas Ilona vezetőtanár

 

Az eredményhez gratulálunk, és további sikereket, jó olvasmányélményeket kívánunk Adriennek és felkészítő tanárának!

Lelkében él a nemzet, egy lélekkel dobban a Gyakorló…2020-01-24

1823. január 22-én, az emlékezet tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézményében a kézirat hiteles másolata minden nap megtekinthető, emlékeztetve a 2016-os, tőlünk közvetített Kárpát-medencei Együtt Szaval a Nemzet eseményre, és erősítve nemzeti tudatunkat. Különösen dobban a lélek és szellem minden év ezen napján, amikor a magyar kultúra egy-egy parányi kincsét megvillantjuk. Nevelésfilozófiánk szerint a kultúrát nem megemlékezni kell, hanem megélni. Legyenek olyan „nap-szigetek”, ahol nagyobb figyelmet szentelünk hagyományainknak, gyökereinknek, múltunk és jelenünk szellemi értékeinek, kincseinek. A kultúrát megélni kell, ápolni kell, szenvedélyesen „csinálni” kell, mert olyan lélek-kapocs, ami összeköt bennünket, magyarokat, a világ bármely pontján is éljünk.

A Gyakorlós polgárok zsibongva töltötték meg az intézmény kis tornatermét ezen a napon.

Stafira-Lovas Ilona vezetőtanár izgatottan tekintett végig a termen, rendezői izgalommal figyelve az érkezőket és szereplőket.

Rövid diák párbeszéd nyitotta az ünnepélyt, aminek végtelen egyszerű kérdése, hogy miért is vagyunk itt? Talán azért, mert az igazgató így rendelkezett? Talán azért, mert valami rendkívüli esemény történik? Talán azért, mert mindenki tudja, és érzi, hogy ez a nap nekünk, apró és nagyobbacska magyaroknak fontos. Hamar választ kaptunk, amikor a tömegből oszlopszerűen emelkedett ki a Himnuszt szavaló harminc fős csoport, megrengetve a teret, és a lelkeket.

Tóth István öcsödi hangszerkészítő mester citerajátékával felcsendült a Himnusz dallama, egységbe forrt az erő, majd olyan dalok csendültek föl a játékán keresztül, amelyek élő népdalkincseink. Ez csupán egy szimpla bemutató, előadás lenne, de nem a Gyakorlóban…  A többszáz gyermek és nevelőik közös énekléssel csatlakoztak az előadáshoz. Laurinyecz Levente ötödik osztályos tanuló furmányos népmesével kacagtatta meg iskolatársait. A Szív Hangjai iskolakórus kánonban csendült föl Balláné Tóth Krisztina vezetőtanár vezényletével, majd Liska Janka nyolcadik osztályos diákunk, és Gácsi Gergő, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium kilencedik évfolyamos tanulója hatalmas tapsvihart kiváltó néptánc produkcióval ajándékozta meg a jelenlévőket. Ezt követően az alsó tagozatosok táncházi mulatságba csöppentek Tóth István citerajátékára Janka és Gergő mozgatta meg a magyar virtust.

A kultúra gyökerei a népművészetre vezethetőek vissza, a népzene, a népmese, a néptánc, a népköltészet, mind olyan élő emlékeink, amelyek formálják a lelkületünket, segítik a világban való helyünk tisztán látását, és egyben felelősség is, hogy megélhetővé tudjuk tenni a jelenkorban és a jövőben azt az összekapcsoló erőt, ami egy élő nemzet sajátja.

 

Sz.Zs.

Hazai pályán a Gyakorló kosárcsapat...2020-01-20

Szolnok megyei U14 Serdülő bajnokság    

Időpont: 2020. 01.17. 14:30

 

Helyszín: Szarvas, Alkotmány u. Sportcsarnok

Játékvezetők: Mezei Tibor, Ócsai József

 

RICSILLA-GFF Gyakorló/Szarvas  -  Szolnoki KA/A   63 : 90  (16 : 29, 22 : 13, 13 : 22, 12 : 26)   

 

Játékosok: Bíró Csenge (19), Lohr Lili (10), Sass Péter (9), Magyar Levente (8), Solymosi Berill (8), Baráth Barna (4), Niedu Roberto (2),Bogdán Péter (2), Bélteki Bence (1), Korbely Kincső (-), Gajdos a Kevin (-), Pintér Balázs (-) Edző: Darida Károly                                             

 

Edzői kommentár: 

Szép szàmú közönség gyűlt össze az Alkotmány utcai Sportcsarnokban  - Szolnoki szurkolók is elkísérték fiaikat. A Szolnoki Kosárlabda Akadémia Fiú csapata az országos serdülő bajnokság "Főtábláján " szerepelnek                

Sikerült egy félidőn keresztül méltó ellenfélnek bizonyultunk, végül győzött a túlerő. Ettől függetlenül büszke vagyok a csapatra!  Köszönjük a szurkolást!  

Karcsi bácsi

 

Hajrá Gyakorló! Hajrá Ricsilla!

Gyakorlósok menetelése Kisújszálláson...2020-01-20

Szolnok megyei Serdüló ( U-14 ) bajnokság II. forduló:

Helyszín: Kisújszállás Illéssy SZKI

Játékvezetők: Fehérvári Gergely, Terjéki András

Kisújszállási SE.  -  RICSILLA-GFF Gyakorló Szarvas  40- 101       

 

Ricsilla-GFF Gyakorló Szarvas:

Bíró Csenge (19), Baráth Barna (15), Lohr Lili (14), Magyar Levente (12), Bogdán Péter (10), Sass Péter (9), Niedu Roberto (4), Korbely Kincső (4), Solymosi Berill (2), Bélteki Bence (2), Gajdos Kevin (-), Pintér Balázs (-)

 

Edzői kommentár: Darida Károly                                                    

Az elmúlt héten átalakult a  serdülő korú csapatunk először játszott ilyen - "vegyes"- osszeállításban és láthatóan élvezték is ( én is)    szép volt Lányok, szép volt fiúk!    17-én folytatás a Sportcsarnokba A Szolnoki KA/ U - 14/A csapata ellen

Hajrá Ricsilla! Hajrá Gyakorló!

Oldalak: 167

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011