GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA --- FERENC GÁL COLLEGE’S TEACHER TRAINING ELEMENTARY SCHOOL AND TEACHER TRAINING KINDERGARTEN, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- LEHRGRUND- UND HAUPTSCHULE, LEHRKINDERGARTEN- UND KRIPPE FÜR LEHRERAUSBILDUNG DER FERENC GÁL HOCHSCHULE, SZARVAS --- AKADEMIA FRANTISEK GÁL SARVASSKA CVICNÁ ZÁKLADNÁ SKOLA, CVICNÁ MATERSKA SKOLA A DETSKÉ JASLE --- FERENC GALOSKI OPRUNI SHKOLASKI SITYORI-SHKOLA THAJ NURZERA, SHAVORENGI-KRESHA ANDO SARVASHO

Híreink

Szent Patrik Nap - Mini Írország a Gyakorlóban2019-03-22

Március 17-én kicsik és nagyok szerte a világon a katolikus ír védőszentre, Szent Patrikra emlékeznek. Ez a nap az ünneplésről, a jókedvről, vidámságról szól.

A GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében sem történt ez másként, hiszen a diákönkormányzat március 18-án, immár negyedik alkalommal szervezett sokszínű programot a diáktársaknak. Kora reggel zöld – fehér – narancssárga léggömbök, szivárványhidak, zöld lóhere füzérek, manók és arannyal teli üstök várták az intézménybe érkezőket. Aki csak teheti, ilyenkor zöld öltözetet vesz magára, így évről-évre egyre zöldebb az iskola ezen a napon. Délelőtt a süteményeké volt a főszerep. Minden évben nehéz feladat előtt áll a zsűri, közel ötven féle finomság közül kell kiválasztaniuk többek között a „legírebb”, „legzöldebb” vagy a „legszivárványosabb” süteményt. Délután különféle ügyességi, kézműves és agyserkentő programok várták a Gyakorló polgárait. Szurkoltunk a foci meccseken, kerestük az elrejtett kincseket, ügyeskedtünk a sorversenyeken, készítettünk lóherét és kitűzőt, sudoku rejtvényeket fejtettünk vagy épp számot adtunk az Írországgal kapcsolatos ismereteinkről a Kahoot bajnokságon.

A Gyakorlóban ezen a napon is nagyon jó volt gyereknek és felnőttnek lenni!

Szeretnénk megköszönni a szülői közösségnek a sok-sok felajánlást és összefogást a diákoknak azt az aktivitást és jókedvet, amivel ismét ilyen vidámmá varázsolták ezt a délutánt.

Tolnai Tímea DÖK segítő tanár, Bencze Hunor és Liska Janka DÖK vezetők

 

Tolnai Tímea DÖK segítő tanár

GALÉRIA

Víz, víz, tiszta víz….2019-03-22

A víz világnapját minden évben jeles napként tartjuk számon az óvodánkban. Nagyon sokféle módja van annak, hogy megismertessük a gyerekekkel a víz jelentőségét, életelemeit. Projektjeinkben számos lehetőséget megmutatva ismerkedünk a víz hasznáról, jelentőségéről.

Számunkra adott a csodás természeti környezet, amely meghatározza, hogy megfigyeljük a Körös part állat és növényvilágát, valamint kiemelten kezeljük a környezetünk megóvását is. Ezért ebben az évben a víz természetes körforgásán át a víz szennyezését és hasznát vettük tevékenységeik körébe.

A Körös part megfigyelése a késő téli és korai tavaszi jeleit mutatta, ahol az ébredő természet állat és növény világát figyeltük meg a gyerekekkel. A vadkacsák úszását vagy a békák lassú mozgását, néhol egy-egy vízi madár megjelenését láthattuk. A mocsári tölgyek látványa mindig felemelő a gyerekek számára.

Voltak olyan mozzanatok, amelyek az adott helyszínen történtek és volt olyan, ami a csoportban. Tevékenységekben használni kellet ügyességüket, logikájukat és meglévő ismeretüket fel kellett eleveníteniük.

A szennyvíz telep működésének bemutatása egy teljesen új élmény volt a gyerekeknek, hiszen ezzel a témával még nem foglalkoztunk. Erről elég kevés ismeretük volt, így főleg új ismeretket szerezhettek és beszélhettünk meg a gyerekekkel. A képeken jól látható volt egy-egy folyamat. 

A gyermekeknek mindig nagy élmény a hajós és horgászos játék , ahol  matrózok navigálták az utasokat, vagy  környezetpedagógiai játékot játszottak, amelyben játékos rejtvényt kellet megoldjanak.

A vízzel történő kísérleteket nagy figyelemmel nézték a gyerekek. A víz megfestésében és a papírcsíkok színezésében aktívan részt vettek.

A talaj, víz áteresztőképességét figyeltük meg homokkal, földdel és kaviccsal. Legérdekesebb a vulkán utánzása volt, amelyben a vízbe ecetet és szódabikarbónát kevertünk, amely felhabosodott és kifutott a pohárból.

A tevékenységek sokszínűsége új élmények felfedezése önfeledt mosolyt csalt a gyermekek arcára. Nagy figyelemmel kísérték a számukra érdekes megfigyeléseket és kísérleteket. A projekt többoldalú feldolgozása új ismeretekhez segítette a gyermekeket, és játékos formában szereztek újabb ismereteket.

 

Demjénné Jónás Klára

Szakvezető óvodapedagógus

Március 15.-ei ünnepre készülve2019-03-19

Március 15. hetében az ünnepre hangolódás jellemezte a gyakorló óvodás gyerekek mindennapjait. A változatos és többféle tevékenység segítette a gyermekek érzelmi nevelését, nemzettudatuk alakítását.

A márciusi ünnepünkkel a Szamóca csoportos kicsik először találkoztak az óvoda keretein belül. Zászlókészítés, nyomdázás közben hamar megtanulták nemzeti zászlónk színeit és hangosan mondogatták: "Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!".

A Tulipán csoport is megismerkedett a huszárok hagyományos öltözékével, és a Magyar zászló színeivel. A hét folyamán sok huszáros, lovaglós dalt énekeltek, meneteltek a gyerekek a saját maguk készítette papír huszárokkal, vagy vígan lovagoltak hintalovaikon.

A Panda, és Cseresznye csoportban egy-egy történetben hallgathatták meg a nagycsoportosok a szabadságharc eseményeit. Játékaikban megjelentek a katonák és a várépítés, a katonai tábor. Barkácsolással elkészítették a vár lakóit, és a huszárokat. Saját katonás játékukhoz csákókat, zászlókat készítettek, és a lányok bográcsban főztek ebédet a „hős  katonáknak”. A Cseresznyések, és Búzavirág csoportosok játék közben átváltozhattak lovas huszárrá! Csákóban, falovacskákon lovagoltak, vagy épp a széküket nevezték ki paripákká, és vidáman énekelve, mondókázva „vágtattak a csatába védeni a hazát, a szabadságot”!

A lányok főleg pártákat, népviseletbe öltözött bábokat díszítettek, vagy zacskóbáb huszárokat készítettek, báboztak, a fiúk pedig paripákat barkácsoltak. Szinte állandó, izgalmas játéktéma volt a katonás társasjáték.

Az ünnep megkoronázásaként március 13-án, vagy 14.- én mindegyik csoport elsétált Kossuth Lajos szobrához. Ott lelkesen hallgatták a Kossuth nótát, vagy/és Petőfi Sándor Nemzeti dalát az óvó nénik előadásában. Az általuk készített nemzeti színű zászlókat, szíveket, madarakat, virágokat helyezték a szobor köré.

Ezen a héten még a hittan foglalkozásokon is a hazaszeretetről beszélgettek a gyerekek. Imádkoztak szüleikért, és magyar hazánkért:

„Szeress engem Jó Istenem,/Szüleimet tartsd meg nekem/Oltalmazd meg családunkat,/Áld meg, áld meg szép hazánkat!”/Ámen

 

Gyekiczki Istvánné

„Bankoltak” a Gyakorlósok - PÉNZ7 2019.2019-03-18

Idén iskolánk is regisztrált a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahétre, melynek célja, hogy a diákok iskolai tanulmányaik mellett pénzügyekben is jártasak legyenek – mert ezt sem lehet elég korán kezdeni!

PÉNZ7 hetében a tanórákon a pedagógusok tárgyuknak megfelelő módon érintették a ’Pénz világát’, valamilyen formában becsempészve az adott anyagba. Az 1-3. évfolyamon intézményünk kisebb csemetéi a tanítási órákon játékos formában ismerkedhettek meg a vagyon és adósság, a kölcsön és a kamat, valamint a bankkártya fogalmával.

A program lényege emellett, hogy nemcsak pedagógusok, hanem pénzügyi szakemberek is csatlakoznak, ismereteket, tapasztalatokat osztanak meg a tanulókkal, támogatva az élményalapú ismeretszerzést. Ezt a lehetőséget idén a Békés Takarék Szövetkezet biztosította, melynek szarvasi fiókjába látogathattak el 4-8. osztályos diákjainknak, ahol Szlovák Norbert a Szarvasi régió területi értékesítési vezetője ismertette meg velük – az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve ­– játékos, élményszerű formában a mai világban nélkülözhetetlen banki fogalmakat, gyakorlati tudnivalókat: a bank feladatait, a bankszámla, a bankkártya, a megtakarítás, a hitel szerepét. A gyerekek az alapvető elméleti tudnivalók mellett a gyakorlatban is kipróbálhatták pl. a pénzvizsgáló készüléket, a bankjegykiadó automatát. Értékes, hasznos tudást szerezve, élménnyel és apró ajándékkal gazdagodtak a program során.


Köszönet a Takarékszövet munkatársainak, hogy segítették iskolásaink ismeretbővítését. Nagy örömünkre biztosítottak minket arról, hogy jövőre is visszavárnak.

 

A GFF SZGYÁI elkötelezett abban, hogy a 2021-re meghirdetett OECD méréshez, - melyen átfogó képet készítenek a magyar diákok pénzügyi tájékozottságáról - gyermekeink minden segítséget megkapjanak.

S.-L. I. – M. S. N

Rektori és Igazgatói Dicséretek átadása március 15-én a Gyakorlóban...2019-03-18

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda 2019. március 14-én tartotta az 1848/49 forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezését.

A megemlékezés keretében Bíró Gyula igazgató, rektori főtanácsadó adott át nevelői és tehetséggondozói munkájukért elismeréseket a nevelőtestület tagjainak.

Ft. Dr. Kozma Gábor diakónus-rektor köszönő gondolatait tolmácsolva az intézmény vezetője nevelői pedagógiai munkájának elismeréséül rektori dicséretet adott át:

Stafira- Lovas Ilona vezető tanárt, Litauszkiné Erki Katalain vezető tanárt, munkaközösség-vezetőt, Koppányiné Langó Zsuzsanna szakvezető tanítót, igazgató-helyettest, Grunerné Harmati Mária szakvezető tanítót, munkaközösség-vezetőt, Tolnai Tímea vezető tanárt

Igazgatói dicséretet vehetett át:

Stafira Árpád tanár, Komlósné Szirom Anita szakvezető tanító, Gulyásné Dékán Klára vezető tanár, Aszódi Márta szakvezető tanító, Roszik Melinda szakvezető tanító

Szóbeli igazgatói dicséretben részesült:

Demjénné Jónás Klára szakvezető óvodapedagógus, Monostoriné Sándor Nelli tanító, Kiri Ania tanár, Kovácsné Czékus Anikó szakvezető tanító

 

Az elismerések átadását követően Rigler Renáta és Nádházi Péter a Cervinus Teátrum  színművészei ajándékozták meg az iskola közösségét ünnepi összeállításukkal.

Az intézmény vezetése és a Diákönkormányzat képviselői a városi ünnepi megemlékezésen helyezték el az emlékezés koszorúját hőseink emlékezetére.

GYAKORLÓS ÉRMEK A VÁROSI ÚSZÓVERSENYEN2019-03-18

Az alábbi szép eredményeket érték el I., II. korcsoportos tanulóink a tavaszi úszóversenyen:

 

  1. korcsoport

 

50 m lány mell: Varga Adina - I. helyezés 

50 m fiú mell: Kunstár Gellért - II. helyezés

50 m lány gyors: Varga Adina - I. helyezés

50 m fiú hát: Kunstár Gellért - II. helyezés

                     Petényi Marcell - III. helyezés

 

  1. korcsoport

 

50 m lány mell: Rózsa Málna - III. helyezés

50 m fiú mell: Farkas Dominik - II. helyezés

                       Sovány Bendegúz - III. helyezés

50 m lány hát: Major Zsófia - I. helyezés

                        Rózsa Málna - III. helyezés

50 m lány gyors: Major Zsófia - I. helyezés

 

Utolsó versenyszámként váltóúszásban is megmérkőzhettek egymással a tanulók, ahol a gyakorlós diákok a III. helyezést érték el.

 

A csapat tagjai: Petényi Marcell, Varga Adina, Kunstár Gellért, Rózsa Málna, Sovány Bendegúz

 

Gratulálunk!

 

Oldalak: 149

  • Szülők akadémiája - Közös értékünk a gyermek... mindent a gyermeknevelésről -nem- csak szülőknek!
  • Szent Klára Plébánia hírlevelei
  • Galéria - Óvodai-iskolai képgyűjtemény. Óvodánk - iskolánk eseményeiről, programjairól.
  • Csoportjaink, osztályaink
  • LURKÓNIA - Körös-szögi Kiskamasz Unió
  • Munkatársak - Szakvezető óvodapedagógusok, szakvezető tanítók, pedagógiai munkánkat segítő munkatársak
GÁL FERENC FŐISKOLA SZARVASI GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GYAKORLÓÓVODA · 2011